Samen kom je verder! Deze oude Afrikaanse wijsheid is anno 2020 toepasselijker dan ooit. Door de toenemende digitalisering zijn we in staat snel tot verbindingen te komen. Verbindingen tussen mensen, organisaties en systemen. Die verbondenheid maakt het mogelijk om beter samen te werken en meer gebruik te maken van de kennis, ideeën, talenten, creativiteit en mankracht die in onze samenleving aanwezig zijn.
De potentie van de beschikbare ‘collectieve intelligentie’ is enorm: in keten samenwerkende organisaties, zoals in het veiligheidsdomein, zijn steeds beter in staat om binnen wettelijke kaders gezamenlijk aan intelligente oplossingen te werken voor collectieve uitdagingen rondom fysieke, sociale en digitale veiligheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan digitale criminaliteit, opsporing van drugslaboratoria en hennepkwekerijen, fraudebestrijding, maar ook voor interdisciplinaire samenwerking rondom de huidige Covid-crisis of langdurige uitval van vitale infrastructuurvoorzieningen.
Digitaal gereedschap
Nooit eerder was het verzamelen en delen van data zó eenvoudig en het organiseren van en communiceren met grote groepen individuen zo vanzelfsprekend. Dat brengt talloze vragen met zich mee. Hoe komen we door de bundeling van krachten, kennis en beschikbare data vanuit overheid, wetenschap, bedrijfsleven en burgers tot nieuwe inzichten en wijsheden? Kunnen we met de nieuwe digitale gereedschappen de zelforganisatie van burgers en ondernemers vergroten? Welke impact heeft dat op het functioneren van overheden, politie, de veiligheidsregio’s, Defensie, de wetenschap, het bedrijfsleven en de samenleving als geheel? Neemt door de toenemende digitalisering de afhankelijkheid van geïnstitutionaliseerde instanties af?
De digitale gereedschappen worden steeds slimmer, waardoor het handelingsperspectief voor burgers en ondernemers verder toeneemt om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een veilig leven of veilig ondernemen.
De verbonden maatschappij
Een verbonden maatschappij biedt overheden de kans om de dienstverlening te verbeteren en bij te dragen aan een veilig leven en veilig ondernemen. Ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie, remote sensing, biometrie kunnen daarbij een waardevolle bijdrage leveren.
Deze nieuwe ontwikkelingen kunnen worden ingezet om sneller en beter te reageren op incidenten, calamiteiten en crisis. De huidige Covid-crisis is hiervan met al zijn dashboards een praktijkvoorbeeld. De inzet van informatiegestuurde veiligheid biedt nieuwe mogelijkheden om vanuit “early warning en early watch” bijvoorbeeld potentiële aanslagen te voorspellen of vroegtijdig op social media platforms te signaleren waar(over) maatschappelijke onrust gaat ontstaan.
Technologische ontwikkelingen
Een geïntegreerd netwerk van intelligente systemen dat openbare veiligheidsinformatie vastlegt en real-time op gebeurtenissen reageert, kan bijvoorbeeld van een stad een veilige stad maken. Daarnaast bieden allerlei met elkaar in verbinding staande slimme apparaten in huis ons niet alleen de mogelijkheid om steeds beter in te spelen op onze behoeften, maar kunnen deze ook een rol spelen in onze persoonlijke veiligheid.
Conclusie is dat kunstmatige intelligentie een revolutie teweeg brengt in het creëren van veiligheidsoplossingen.
De keerzijde van deze vaak technologische ontwikkelingen, is dat er sprake is van een mogelijke negatieve impact. Denk daarbij aan deep fake technologie, waarmee simpel een overvloed aan nepnieuws kan worden gecreëerd. Of denk aan het op verkeerde criteria en aannames framen van data met AI, waardoor je als burger geclassificeerd wordt en je privacy wordt aangetast of je een duurdere verzekeringspremie gaat betalen.
Noodzaak voor sociale innovatie
Al deze technologie innovatie vraagt naast een digitale transformatie ook om sociale innovatie. We dienen als burgers en ondernemers met de overheid nieuwe manieren te vinden om samen slimmer te worden. Om zelf “baas” te blijven over deze intelligente systemen en als eigenaar van de data te bepalen wie jouw data mag benutten waarvoor.
Samen Slimmer werken rondom veilig leven en veilig ondernemen vereist het loslaten van oudere IT-systemen en diepgewortelde processen en gedragingen. Het vereist het vinden van nieuwe en veilige manieren van samenwerken. Het vraagt een proactieve, preventieve partner- en beveiligingsstrategie om meer veiligheid voor individuen en gemeenschappen te waarborgen binnen bestaande ecosystemen. Het vereist een contextuele en adaptieve manier van leidinggeven waarin bewust aandacht is voor innovatie. Het vraagt om het investeren in de 21th century skills van je medewerkers én last but not least het adequaat om kunnen gaan met niet alleen de toegenomen verwachtingen, maar ook de toenemende behoefte aan participatie van de burger.
Tot slot
Samen slimmer is niet iets dat vanzelf gaat werken binnen het veiligheidsdomein. Aan goede wil geen gebrek en het ontbreekt ook niet aan visie en uitgewerkte strategieën. Papier is echter geduldig en in de praktijk van alle dag blijkt niets moeilijker dan effectief samenwerken. Hoe adequaat de technologie je daarbij ook kan ondersteunen. Niks doen is geen optie. De talloze uitdagingen die voorliggen vragen om concrete en schaalbare oplossingen. Oplossingen die vaak niet door één organisatie te realiseren zijn en alleen door ketensamenwerking kans op duurzaam succes en verankering hebben. Alleen zo werken we met elkaar aan Samen Veiliger.
(Cyber)security adventskalender
Vanaf 1 december is het zover. De (Cyber)security adventskalender. Maak kans op een YubiKey om je maximaal tegen hackers te beveiligen.