Ongekende crisis, zoals het coronavirus, de klimaatcrisis of een grootschalige cyber aanval op vitale infrastructuren hebben een grote impact op onze samenlevingen en ons gedrag. Dit levert veel vragen en onzekerheid op binnen een snel veranderende en complexe maatschappelijke context.
Democratische processen komen onder druk te staan of zelfs tot stilstand. (Social) media leveren tegenstrijdige beelden, meningen en zelfs nepnieuws op en dragen bij aan maatschappelijke onrust en onzekerheid.
Complete bedrijfssectoren worden hard getroffen en vitale sectoren komen onder druk te staan. Individuele burgers raken in een sociaal isolement.
Op welke wijze zorgen we als samenleving en bedrijfsleven ervoor dat we beter zijn voorbereid op de langdurige impact van crisis? Hoe maken we ons weerbaar tegen deze nieuwe dreigingen en kunnen we impact en reputatieschade voor politiek, bestuur en ondernemingen beperken?
Vanuit Samen Veiliger richten we ons op de volgende doelgroepen:
Gebruikelijk bij crisis is dat de actiestand van bestuurders veel korte termijn oplossingen biedt. Lange termijn effecten vragen, echter om een andere antenne en vaardigheden. De structuur van onze samenleving, ons samen leven en de rol van de overheid en het bedrijfsleven wordt dan immers fundamenteel beïnvloed. Dat vraagt om een adaptief en contextgericht besturen o.b.v. improvisatievermogen. Maar er wordt meer gevraagd van bestuurders. Goed besturen gaat verder dan ‘professioneel aangeleerde competenties en vaardigheden’. Het gaat ook om authenticiteit, om voorbeeldgedrag, om consistentie van communicatie én om aandacht en betrokkenheid. Meer weten? Neem contact met op met het team van Samen Veiliger.
Het is een steeds grotere uitdaging voor organisaties om in een dynamische wereld de impact van een complexe crisis op eigen kracht te overleven. Samenwerking stelt organisaties in staat sneller te reageren op gezamenlijke uitdagingen, op veranderingen in de omgeving en lange termijn effecten. Insteek is, dat door gebruik te maken van elkaars kennis, competenties en netwerken meer impact kan worden gecreëerd. Vertrouwde ecosystemen kunnen een belangrijke rol spelen bij het versterken van de ketensamenwerking. Denk hierbij aan brancheorganisaties, mainports, regionale havengebieden, veiligheidsregio’s en regionale netwerken waarin gemeenten met elkaar thematisch samenwerken. Hebben we je geprikkeld? Neem contact op met het team van Samen Veiliger.
Het omgaan met de impact van een (digitale) crisis vraagt om omdenken: vanuit shock, vertragen, veiligstellen, plannen naar groeien. Hoe adequaat kun je omgaan met onvoorziene omstandigheden? Welke voorzorgsmaatregelen heb je getroffen? Hoe verankerd zijn deze in het bewustzijn van je medewerkers en toeleveranciers? Heb je een communicatiestrategie gericht op het voorkomen van reputatieschade? De mate van digitalisering van de onderneming biedt in een crisis kansen en bedreigingen. Hoe serieus de digitale dreiging is en hoe deze binnen het ecosysteem het hoofd te kunnen bieden, vormt daarbij een belangrijke opgave voor iedere ondernemer. Op zoek naar oplossingen dichtbij? Neem als ondernemer of organisatie contact op met het team van Samen Veiliger.
Voelt de impact van een ongekende crisis ongrijpbaar voor je? Neem contact op met Samen Veiliger.
Selecteer het onderwerp waar je ondersteuning bij kunt gebruiken. We nemen vervolgens binnen twee werkdagen contact met je op en verkennen de mogelijkheden. Stuur je ons liever een appje via WhatsApp, klik dan hier.